
FAQs – ML 09-51 Adoption of the Appraisal Update Report            

 
Validity Period 
of the 
Appraisal 
Update Report 

The additional guidance section of the ML states, in part, that the 
validity period of the Appraisal Update and/or Completion Report is 120 
days, which begins with the effective date of the appraisal report.  Does 
this mean the 120 days begin with the effective date of the original 
appraisal report or the effective date of the Appraisal Update Report?  
 
The effective date of the Appraisal Update Report.  
______________________________________________________________ 
 

Appraiser 
Performing the 
Appraisal 
Update Report 

If the appraiser who performed the original appraisal report is no longer 
on the FHA Appraiser Roster, can another appraiser in good standing on 
the FHA Appraiser Roster perform the Appraisal Update Report?  
 
No.  Only the FHA Roster appraiser who performed the original appraisal 
report being updated and who is currently in good standing on the Roster can 
perform the Appraisal Update Report.   

 
Second lender 
ordering an 
Appraisal 
Update Report  

Can a second lender, not the lender who was identified as the intended 
user in the original appraisal report, request the appraiser who 
performed the original appraisal report to update that report by using 
the Appraisal Update Report?  
 
As stated in the Appraisal Standards Board’s Advisory Opinion 3 (AO-3), 
Update of a Prior Appraisal, all appraisal updates are considered new 
assignments.  If the appraiser who performed the original appraisal report 
updates that report using the Appraisal Update Report and incorporates the 
original report by reference only, the Appraisal Update Report can only be 
performed for the original intended user(s), as stated in AO-3.  If, however, 
the appraiser who performed the original appraisal report updates that report 
using the Appraisal Update Report and incorporates the original report by 
attachment, the Appraisal Update Report can be performed for an intended 
user who was not identified as an intended user in the original appraisal 
report, since it is a new assignment under USPAP.    

 
Effective Date 
of the 
Appraisal 
Update Report   

Can the Appraisal Update Report be ordered after the appraisal to be 
updated or extended has expired?  
 
No. The effective date of the Appraisal Update Report must be within the 120 
day expiration period of the original report being updated, therefore the 
Update Report must be ordered prior to the expiration of the original report.   



 


