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Q: Now that my grant has been funded, can I get my full 

10 percent advance right away? 
 
A: You can, if the two advance payment requirements are met:  

First, you must need at least 10 percent for your actual, 
immediate cash requirements to start the grant; and, second, 
the Grant Officer must agree that you need that much, 
based on your detailed written justification. 

 
 In general, whatever your minimum immediate cash 

requirements for grant start-up is what you should request, 
because that’s all that HUD is allowed to provide. 
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Q: Before the three years are up, I will have to have spent all 
of the grant amount.  Once I have paid my subcontractors, will 
you pay me the balance of my funds right away? 
 
A: The Office will hold 5 percent of the grant amount until the 

Government Technical Representative and Grant Officer 
have received and approved your final progress report and 
associated forms.  It is not enough for you to pay for work, 
we have to know that the work was done acceptably and 
that other requirements of the grant were met. 

 
 Remember that the HUD staff do not automatically approve 

your submissions.  If they find that a document needs to be 
revised, they will reject your submission within 5 days and 
give you the opportunity to revise it.  The last month of the 
grant period is reserved for these close-out activities, 
including any back-and-forth, with the goal of obtaining 
and approving acceptable documents and authorizing 
payment before the end of the 36th month.  All field work is 
to be completed by the end of the 35th month. 

 
 If you have not revised the materials properly in time for 

the payment to be made by the end of the 36th month, the 
remaining funds will revert to the Treasury.  The main 
message is that you should follow the guidance you get 
from our Office regarding any revisions you are asked to 
do, and have them done promptly. 
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Q: What can I do to be reimbursed for costs I incurred before 
the effective date of my grant? 

 
A: Normally you may incur costs for activities beginning on 

the effective date of the grant. 
 

 You may be allowed costs incurred before the effective 
date, only if the Grant Officer or Government Technical 
Representative specifically authorizes this in writing. 
 

 Incurring costs before the effective date was at your risk, 
because HUD is not required to allow them. 
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Q: Why do the subs for my grant have to register with the 
Central Contractor Registration?  They never had to before. 

 
A: They have to register because the Recovery Act says they 

have to register!  Specifically, the reporting section of the 
Act {section 1512(h)} says that both you and your first-tier 
subgrantees and subcontractors “must register with the 
Central Contractor Registration database.” 

 
 The reason for this requirement is that another part of this 

reporting section {paragraph (c)(4)} requires you to report 
“Detailed information on any subcontracts or subgrants 
awarded by [you].” 

 
 The specific reporting requirements are listed in your grant 

agreement’s terms and conditions, and will be included, as 
you have heard, in your electronic quarterly progress 
reports. 

 
 The CCR registration allows the Office of Management and 

Budget and the public to track the funds received by your 
subs, for transparency reasons.  In particular, your subs 
may be subs to other Recovery Act grants as well, and the 
Congress and the President wanted people to be able to find 
out how much each grantee and each first-tier sub is getting 
under the Act. 

 
 Finally, I should note that these registration and reporting 

requirements do not apply to subs at the second and farther-
down tiers; that was another decision the Congress made. 
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Q: We have been asked about tracking the creation of “green 
jobs” in our lead hazard control grant.  What are they? 

 
A: In general, they are jobs that promote the reduction of 

energy in a way that protects or enhances the environment. 
 
 For the lead hazard control grants and the healthy homes 

demonstration grants, these jobs are for replacing existing 
windows that have lead hazards with energy efficient 
windows, and doing the removal and installation in a lead-
safe manner. 
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Q: Who on my staff can request a change in the grant’s 
provisions?  It is cumbersome for me to get the Authorized 
Organization Representative to sign the grant amendment.  

 
A: The change request should come from the Authorized 

Organization Representative, or AOR. 
 
 Neither the program manager, project director, accounting 

director, staff assistant, nor any other person has that 
authority.  Remember that the grant is to the organization – 
the local government, the nonprofit, or the university – and 
not to the project staff.  Only a person authorized to 
represent the organization has that authority to ask for the 
grant to be changed. 

 
 If the AOR puts the request in writing to the Grant Officer, 

and if we agree to the request, we can often expedite the 
processing of the request by issuing a unilateral grant 
modification, and keeping the AOR’s request in the grant 
file. 
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Q: HUD’s regulations for our grant, “part 84,” as we call 
them, say that we have 30 days after the end of the quarter 
to report our progress.  Why are you saying that we have 
just 10 days for these grants?  Don’t the regs apply? 

 
A: For all grants, there is a particular order of importance of 

documents, so that, when there is an inconsistency, 
everyone will know how to resolve it. 

 
 Because these grants were awarded under the Recovery 

Act, and would not have been awarded except for that Act, 
it has first precedence over the other requirements, such as 
the NOFA, the HUD grant regulations, and other 
documents.  Your grant agreement’s terms and conditions 
lay out the full order of precedence. 

 
 On this particular issue, the Recovery Act has the 10-day 

requirement in its reporting section {section 1512(c)}. 
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Q: If I am running a successful grant and get additional funds 
in my third grant year, from a grant that did not spend 
enough money after two years, will I have to spend that 
additional money in my third year, when my staff will 
already be booked up? 

 
A: That’s a good question, and we have requested an answer.  

When we get it, we will let you and all of our grantees 
know. 

 
 Because this situation will not occur until 2011, Office of 

Management and Budget  –  and we –  are focusing 
primarily on issues that apply to 2009 and 2010 first. 
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Q: How will you decide who gets the money that is taken back 
from grantees that haven’t spent half of their grant after two 
years? 

 
A: We will develop our system to for reallocating funds to 

successful Recovery Act grantees once HUD receives 
OMB guidance on this subject. 
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Q: Going back to the questions about subs, do I have to report 

about firms I buy materials from? 
 
A: No, you don’t have to report about vendors.  These are 

firms that provide supplies and equipment, or routine 
business services, and that are not involved with decision-
making or controlling the direction or implementation of 
the grant. 

 
 Similarly, you don’t have to provide reports on any of your 

first-tier subcontractors and subgrantees that receive less 
than $25,000, or who are individuals.  For them, you can 
bundle the reporting and provide aggregate amounts. 
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Q: You referred to lead certification requirements for interim 
controls.  The EPA doesn’t require certification for interim 
controls.  Can you explain this? 

 
A: While the EPA doesn’t currently require certification for 

interim controls in pre-1978 target housing, it will be, 
starting on Earth Day 2010, next April 22nd. 

 
 Any interim control work in this housing will have to be 

done by a certified renovation firm using a certified 
renovator – the supervisor – and other workers who are 
either trained by the supervisor or are themselves certified 
renovators. 

 
 The one-day training course has been published by HUD 

and EPA, and it is on both of our Websites.  It can be 
reached from hud.gov/offices/lead/training, and 
epa.gov/lead/pubs/renovation.htm. 

 
 The EPA expects that many States will run their own lead 

renovation certification programs, just as they do for lead 
abatement certification.  EPA will provide links to the State 
programs on that Web page. 
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Q: When can I invoice for a subcontract or a subgrant I have 
executed under my grant from your Office? After I have 
made a payment to the sub, or after I executed the 
subcontract or subgrant? 

 
A: You may invoice the Office of Healthy Homes and Lead 

Hazard Control once you have executed the subcontract or 
subgrant. 

 
 The costs are considered incurred when the subsidiary 

agreement is executed and can be reimbursed from us at 
that point. 

 
 You will then pay the sub as it performs the work, and you 

accept it, either as a lump sum or using partial payments. 
 
 


