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1. Question: Because the 2008 Housing and Economic Recovery Act (HERA)
exempted “qualified PHAs” (defined as PHAs that operate 550 or fewer
combined public housing and Section 8 units) from the requirement to submit
Annual Plans, and because previous guidance instructed PHAs to include requests
for phase-in management fees in their Annual Plans, how should these qualified
agencies now process requests for safe harbor phase-in management fees? (See
http://www.hud.gov/offices/pih/programs/ph/am/spgdfee.cfm for more
information on safe harbor fees.)

Answer: HERA exempted qualified PHAs from the requirement to submit Annual
Plans. For the sake of consistency, the Department has chosen to develop
guidance that applies equally to qualified and other PHAs. Consequently, no
PHA, regardless of size, is any longer required to include requests for phase-in
fees in its Annual Plan. Rather, a PHA only needs to include the phase-in fees as
part of the board-approved operating budget(s). The board approval must include
a certification from the PHA that the phase-in fees conform to the safe harbor
guidance issued by the Department. Documentation should be maintained in the
appropriate project file. Any phase-in fees that do not conform to the safe harbor
guidance must still be forwarded to HUD Headquarters.



