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Index:  2.245 
Subject:  Lease and Grievance 
  
                          April 8, 1992 
  
Ms. Hazel Mosley 
Assistant City Attorney 
800 City Hall 
200 East Wells Street 
Milwaukee, Wisconsin  53202-3551 
  
Dear Ms. Mosley: 
  
     This is in response to your letter of February 13, 1992, 
concerning 24 CFR section 966.55(e) of the HUD "lease and 
grievance" regulation, which defines tenancy and hearing 
requirements in the public housing program.  Under section 
966.55(e) of this regulation, a housing authority is not required 
to schedule an administrative grievance hearing "involving the 
amount of rent" claimed by the housing authority unless the 
tenant pays to the housing authority in escrow the amount due. 
(See discussion of escrow requirement in the enclosed letter of 
December 19, 1986 to Denise Heberle.) 
  
     We are happy to confirm, as requested, that a public housing 
tenant is not entitled to an administrative grievance hearing to 
challenge an eviction for nonpayment of rent unless the tenant 
deposits the required escrow in accordance with section 
966.55(e).  The escrow requirement applies to any grievance 
concerning the amount of rent, including a claim by the tenant 
that the housing authority erred in determining the amount of 
rent at reexamination, or that the rent has been paid, or that 
the rent is not payable for some reason.  In all these cases, the 
tenant challenges the "amount of rent" owing to the housing 
authority.  Therefore the tenant must deposit the escrow payable 
pursuant to section 966.55(e), or is not entitled to grieve. 
  
Enclosure 
  
                                   Very sincerely yours, 
  
                                    Michael H. Reardon 
                                    Assistant General Counsel 
                                    Assisted Housing Division 
 
 
 
  


