
Housing Counseling Frequently Asked Questions – HECM Counseling 
 
Q. Is a HECM counselor obligated to review a client’s unique financial situation 
during a HECM counseling session? 
A. Yes. HECM counselors may not simply present information about reverse mortgages 
to a client.  They must also conduct a budget analysis to determine the unique financial 
situation of the client and tailor the options presented in the counseling session to that 
situation.  
 
Q. Can a HECM counselor fax a client’s counseling certificate to a lender if the 
counseling session was conducted over the phone and has been signed only by the 
counselor, not the client? 
A. Yes. If the counseling session is conducted over the phone, a counselor may fax a 
copy of the certificate, signed by the counselor only, to the lender as an 
acknowledgement that the counseling has been completed.  However, to be insured by 
HUD, the lender must have an original, signed copy of a certificate signed by both the 
client and the counselor, or, in the case of telephone counseling, separate certificates 
signed by the client and counselor.  
 
Q. Will HUD insure a loan if the lender has a faxed, rather than original, copy of the 
counseling certificate?   
A. No. If a lender has a faxed copy of a counseling certificate bearing the signature of the 
borrower and counselor, or, in the case of phone counseling, a copy of two different 
certificates, one signed by the borrower and one by the counselor, then the lender may 
begin to process the loan application by obtaining a case number, ordering the appraisal 
and title work, etc.  However, for insuring purposes, the lender must have in their 
possession an original certificate bearing the wet signatures of both the counselor and 
borrower, or, in the case of telephone counseling, separate certificates with the wet 
signatures of the client and counselor, so they can submit certified true copies in the case 
binder.  (See Submission of Case Binder Documents Section of ML 2004-39 for more 
information).  (http://www.hud.gov/offices/adm/hudclips/letters/mortgagee/04-39ml.doc) 
 
Q. Can the borrower be assessed fees before the lender has the original counseling 
certificate (with wet signatures)? 
A. Yes. The borrower may be assessed fees once the lender has a copy (faxed or 
otherwise) of the certificate signed by the both the borrower and the counselor, or, in the 
case of telephone counseling, copies of separate certificates with the signatures of the 
client and counselor.  
 
Q. Can a borrower’s wet signature on the counseling certificate be obtained at 
closing? 
A. No. A borrower cannot sign the certificate at closing.  If the borrower is found to have 
done so during a Post Technical Review, the lender could be required to refund all fees 
paid prior to obtaining the borrower’s signature.  
 

 1

http://www.hud.gov/offices/adm/hudclips/letters/mortgagee/04-39ml.doc


Q. Can a lender ask a borrower to sign a blank counseling certificate prior to 
receiving counseling, so that they can have that signature on file and begin 
processing the loan application more quickly?  
A. No. A HECM borrower cannot sign the counseling certificate until he or she has 
received HECM counseling.  
 
Q. Is it all right for a HECM counselor to ask a reverse mortgage client if he or she 
wants a copy of the counseling certificate faxed to a third party?  
A. Yes.  A counselor can inform a client that a copy of their counseling certificate can be 
faxed to a third party.  However, the counselor cannot steer or appear to steer the client 
toward faxing a copy of the certificate to any particular lender.    
 
Q. Can a housing counseling agency that provides counseling services to prospective 
HECM borrowers also originate HECM loans? 
A. No. Section 255 (f) of the National Housing Act requires that the counseling 
associated with a HECM loan be provided by a party other than the lender responsible for 
originating that loan.  A housing counseling agency may not both originate HECM loans 
and offer HECM counseling services.  
 
Q. Can a HECM counselor contact a lender for a copy of a client’s lender 
illustrations? 
A. No.  Mortgagee Letter 2004-25 
(http://www.hud.gov/offices/adm/hudclips/letters/mortgagee/04-25ml.doc) prohibits 
housing counseling agencies from promoting, representing, recommending or speaking 
for any specific lender.  Contacting a lender for illustrations violates this prohibition.  If a 
client wishes to review a particular lender’s illustrations with a counselor, he or she must 
contact the lender and request the illustrations.  
 
Q. Can a lender provide the name and toll free number for a housing counseling 
agency not based in the client’s home state, but which provides phone counseling 
nationally? 
A. No. HUD requires the provision of 5 counseling agencies within the client’s state, 
with one of those agencies being within reasonable driving distance.  In addition, the 
lender is required to provide the telephone numbers for the 3 national networks approved 
by HUD to provide telephone counseling nationally: AARP, NFCC, and MMI.  These 
requirements, and the use of these networks, are designed to prevent steering.  The 
inclusion of an additional out-of-state phone counseling entity creates the appearance of 
steering. Counselors from this entity can provide telephone counseling nationally for 
clients referred through one of the three national networks listed above, but may not be 
included on the list of counseling agencies provided by the lender.  
 
Who can I contact if I have complaints regarding a HECM lender or HECM 
counselor? 
If a consumer, lender, counselor, or representative from the housing industry has a 
concern or complaint about the services provided by a particular HECM lender or HECM 
counselor; they should immediately contact the homeownership center in their 
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jurisdiction.  To find HOC locations and phone numbers go to: 
http://www.hud.gov/offices/hsg/sfh/hoc/hsghocs.cfm
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