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This memorandum responds to your inquiry regarding an occupancy issue raised
by the management agent of the above-referenced project. F isa
cooperative project originally financed with a Section 221( mortgage co-insured
under Section 244, In 2001, the project refinanced under Section 223(a)(7) and became
fully HUD-insured. It is the understanding of Counsel that the management agent would
like to allow individuals to occupy units without requiring those individuals to
immediately pay for the cost of a membership in the cooperative. While these residents
would pay their share of the monthly carrying costs associated with the project, they
would not be required to pay for the membership until they have sold their previous
residences or one year passes, whichever occurs first. The management agent did not
address what would happen if an individual fails to pay for the membership when either
of those events occurs. You inquired whether there was any HUD requirement that
would prohibit this proposed arrangement.

Issue

Can the owner of a HUD-insured cooperative housing project allow individuals
who have not paid for their membership in the cooperative to reside in currently
unoccupied units of the project for up to one year?

Conclusion

In response to your inquiry, Counsel reviewed HUD statutes, regulations, Housing
Handbook 4550.2 (“the Cooperative Handbook™) and the owner’s Regulatory Agreement
and Bylaws, as well as HUD’s models forms for the Occupancy Agreement and
Subscription Agreement. As detailed below, while Counsel found no statutory of
regulatory provision that would conflict with the management agent’s proposal, the
owner’s Regulatory Agreement and HUD’s form for the Subscription Agreement do not
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permit the owner to lease units directly to individuals who do not pay the entire cost of
their membership upon admission to the project. Counsel also notes that Housing may
have policy reasons for rejecting the proposal.

Analysis

As you know, the cooperative corporations that serve as mortgagors of
HUD-insured projects are generally owned and managed by their members. To obtain a
membership, an individual must make a cash investment in the cooperative. Upon
becoming a member, the individual will have the right to reside in a unit of the project
and enjoy certain benefits of property ownership, such as tax deductions.

Paragraph 5(d) of the owner’s Regulatory Agreement provides the following:
“The Mortgagor shall not without prior approval of the Commissioner, given in writing, .
- - permit occupancy of any of the dwelling accommodations of the Corporation except by
members of the Corporation.” This provision, read in isolation, would appear to allow
the owner to enter into leases with non-members, so long as HUD issues its prior written
approval of the leases. However, paragraph 4 provides that occupancy shall not be
permitted “except upon execution of an occupancy agreement . . . .” Unlike the provision
at paragraph 5(d), this restriction is absolute; it cannot be waived with the prior written
approval of HUD. Accordingly, when paragraph 5(d) is read in combination with
paragraph 4, it becomes clear that HUD cannot permit the occupancy of a unit by a
non-member unless that unit is governed by an Occupancy Agreement.

Counsel did not review the specific Occupancy Agreement used at

m However, Counsel did review HUD’s Model Form of Occupancy Agreement

orm -3237, see attachment), which the owner was required to use when the project
was originally constructed. HUD’s form of the Occupancy Agreement must be signed by
members of the cooperative mortgagor. This fact raises the following issue: if every unit
requires an Occupancy Agreement (see paragraph 4 of the Regulatory Agreement), and
Occupancy Agreements must be signed by members (see FHA-3237), under what
circumstances could HUD issue its prior written approval of occupancy by non-members
under paragraph 5(d) of the Regulatory Agreement? The answer to that question lies in
Article 7 of the HUD Occupancy Agreement, which allows members to sublet their units
under certain conditions. If a member sublets his or her unit, that unit would be occupied
by a non-member, yet still governed by an Occupancy Agreement in accordance with
paragraph 4 of the Regulatory Agreement. Subletting is the only situation detailed in the
Regulatory Agreement in which HUD can use its discretion to allow non-member
occupancy. The Regulatory Agreement does not authorize the owner to lease a unit
directly to an individual who is not a member of the cooperative.

In the case at hand, the management agent’s proposal does not involve subletting
units; the units in question are currently unoccupied. Since subletting is the only route to
occupancy for non-members under the owner’s Regulatory Agreement, the new residents
under the agent’s proposal would have to become members upon move-in, which raises
another issue: can a prospective resident become a member without paying the entire cost
of a membership immediately at move-in? More specifically, can a resident attain
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member status immediately upon admission to the project while deferring payment for a
membership until a maximum of one year after admission?

Once again, Counsel did not review the specific Subscription Agreement (the
document used to sell memberships) used at mslead, Counsel
reviewed the Model Form of Subscription Agreement (form -3232, see attachment),

which the owner is required to follow. The signing of the Subscription Agreement is a
necessary pre-condition for membership; however, entering into the Agreement does not,
in and of itself, guarantee that membership will be approved.

Paragraph 1(b) of the Agreement provides two options for payment of the
subscription price (i.e., the cost of the membership) by a prospective member:
immediately, upon signing the Agreement; or, “on written demand by the Corporation
[owner].” In the case at hand, neither payment option would allow for residents to move
into the project under the management agent’s proposal. The former option would not be
feasible because the prospective residents do not have the money to pay the subscription
price immediately upon move-in. Under the latter option, the owner could demand
payment of the subscription fee sometime after the Subscription Agreement is signed
(e.g., one year later), but paragraph 1(b) of the Agreement states that “[sJuch demand will
constitute notification of subscriber’s acceptability for membership . . . .” This language
indicates that, prior to the owner’s demand for the subscription price, the subscriber is not
a member of the cooperative. Accordingly, prospective residents of HUD-insured
cooperative Housing projects cannot become members of the cooperatives until they have
paid the full subscription price.

Even if the owner’s Regulatory and Subscription Agreements permitted the owner
to lease units directly to individuals who have not paid the full subscription price upon
admission to the project, Housing would have policy reasons to reject the management
agent’s proposal. First, there is no guarantee that individuals would be able to sell their
homes within one year of moving into the project. In dealing with the hapless residents
who cannot sell their former homes within a year, management would be forced to either
terminate their residency or continue the arrangement beyond the initial one-year period.
In either case, the units, for a period of time, would be unavailable to people who have
the means to make initial cash investments and are willing to take true ownership stakes
in the cooperative. While renting units to non-members may provide some temporary
relief to a financially strained owner, the long-term success of the cooperative will
ultimately hinge on the ability of the owner to attract and retain quality members.
Accordingly, unless the management’s proposal is the only means of preventing a
mortgage default, Counsel recommends that Housing reject the proposal.

If you have any questions regarding this memorandum, or would like to discuss
this matter further, please contact me at extension 4496.




