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This memorandum responds to your request for legal advice concerning the application of
the Uniform Relocation Assistance and Real Property Acquisition Policies Act of 1970 (“URA”),
Pub. L. No. 91-646, as amended, codified at 42 U.S.C. §§ 4601-4655, to a multifamily rental
property that will be partially designated for persons with disabilities upon completion of a
rehabilitation project. Specifically, you have asked whether existing residential tenants that
permanently move from the property solely because vacant units are designated for occupancy by
persons with disabilities are “displaced persons” entitled to URA relocation assistance. Based upon
our review of the facts and law, we conclude that they are not.

The City of Los Angeles (the “City”) received HUD funding pursuant to Neighborhood
Stabilization Program 2 (*“NSP2”), as authorized by the American Recovery and Reinvestment Act
of 2009, Pub. L. No. 111-5. The City has sought to use its NSP2 funding to rehabilitate existing

multi family dwellings in a scattered-site project, known as the H{the
“property””). The property consists of 43 dwelling units, of which 26 are presently occupied. The
project financing will also include funds that cause the California Mental Health Services Act
(“MHSA?), California Proposition 63 (Nov. 2, 2004), to apply. The MHSA requires that upon
project completion some or all of the 17 vacant units will be designated for occupancy by persons
with disabilities. Some existing tenants will be ineligible to retum upon project completion and will
be permanently displaced. This opinion does not address their eligibility for relocation assistance.
Rather, this opinion concerns the remaining tenants of the property that the City proposes to
temporarily relocate for four to six months during rehabilitation work. Eligible tenants will be
offered a decent, safe and sanitary dwelling unit in the property upon project completion. In
accordance with the City’s Tenant Habitability Ordinance, any temporarily relocated tenant that
clects not to return to the property is entitled to voluntarily terminate the tenancy and receive
relocation assistance and payments pursuant to a local policy. The local CPD field office has
inquired whether the City must also offer these tenants permanent relocation assistance under the
URA.L
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The URA and its implementing regulations establish standards for providing relocation
assistance “[t]o ensure that persons displaced as a direct result of Federal or federally-assisted
projects are treated fairly, consistently, and equitably.” 49 C.F.R. § 24.1(b). In rclevant part, the
URA defines a “displaced person” to include:

“any person who moves from real property, or moves his personal
property from real property ... on which such person is a
residential tenant ... as a direct result of rehabilitation ... under a
program or project undertaken by a Federal agency or with Federal
financial assistance in any case in which the head of the displacing
agency determines that such displacement is permanent.”

42 U.S.C. § 4601(6)(AX(i). URA regulations at 49 C.F.R. part 24 and NSP2 program requirements
provide that a temporarily relocated tenant is not considered a “displaced person” if certain
requirements are satisfied, including reimbursement for all reasonable out-of-pocket expenses that
the tenant incurs in connection with the temporary relocation and providing the tenant with a
reasonable opportunity to lease and occupy a decent, safe and sanitary dwelling unit in the same
building or complex upon project completion under reasonable terms and conditions. *“Notice of
Fund Availability (NOFA) for the Neighborhood Stabilization Program 2 under the American
Recovery and Reinvestment Act, 2009,” Docket No, FR-5321-N-01, announced at 74 Fed. Reg.
21377 (May 7, 2009)(incorporating, among other things, 24 C.F.R. § 570.606); 49 C.F.R. part 24,
App. A, § 24.2(2)(9)(ii)(D); and 24 C.FR. § 570.606(b)}(2)(i)(D). Based on available information,
the City will reimburse the tenants at issue for all reasonable out-of-pocket expenses incurred in
connection with the temporary relocation. The primary concern is whether reserving vacant units
tor persons with disabilities upon project completion constitutes an unreasonable term or condition
and, therefore, makes temporary relocation of existing tenants inappropriate.

HUD policy recognizes that it is unreasonable to offer a residential tenant an opportunity
to lease and occupy a unit in the same building or complex if the residential character or use of
the building changes upon project completion. HUD Handbook 1378, CHG-5, 9 1-
HD(7)(“displaced person” includes a tenant that “moves from a residential structure;
permanently, as a direct result of the leasing of units in the structure for a HUD-assisted project
that changes the residential character/use of the structure to a public character/use (e.g., certain
CPD homeless/supportive housing programs)”). We cannot envision any situation in which the
leasing of units in a structure for a HUD-assisted project would amount fo an unreasonable term
or condition for an existing tenant. In this case, the designation of vacant units for occupancy by
persons with disabilities does not constitute a change in the residential character or use of the
property. The property will remain permanent residential housing, all terms and conditions of .
oceupancy by existing tenants will remain unchanged, and no existing tenant’s resumed
occupancy in the property upon project completion would he contrary to any applicable federal
requirement.

A change in the residential character or use entails a substantial altcration in the terms
and conditions of an existing tenant’s occupancy upon project completion. As an example, if an
existing tenant of legal drinking age returns to permanent housi ng that adopts a zero tolerance
policy on alcohol consumption after project completion, such restriction may amount to a change
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in the residential character or use of the property and, because of the impact on his tenancy,
could constitute an unreasonable term or condition of occupancy. As another example, consider
if the property is converted to a homeless shelter upon project completion, An existing tenant
would not be considered “homeless” and, therefore, would be ineligible to return to the property
after project completion. None of these considerations apply to the instant matter.

You have also asked us to consider whether there is a duty to disclose (or, conversely, a
prohibition against disclosing) to current tenants available information regarding the project,
including that upon project completion, the property will contain housing for a special needs
population. This question is not governed by NSP2 program requirements or the URA. Based
on our consultation with counsel for the Privacy Act of 1974, as amended, 5 U S.C. § 552a, this
issue does not appear to involve that legal authority either. We encourage the City to consult
relevant state and local authorities. Additionally, any concerns regarding compliance with
applicable civil rights and nondiscrimination laws, including the Fair Housing Act, the
Americans with Disabilities Act, and Section 504 of the Rehabilitation Act of 1973, should be
brought promptly to the attention of the Office of Fair Housing and Equal Opportunity.

In raising the relocation question that has motivated this opinion, the local CPD field
office staff referenced past legal advice that had been rendered by staff attorneys. Please note
that legal opinions signed by the Associate General Counsel for Assisted Housing and
Community Development or, as appropriate, the Assistant General Counsels for Assisted
Housing or Community Development, convey the official position of this office or the respective
division. If there is a concern about this office’s position on a matter, please request the staff
attorney handling the matter to prepare an opinion for signature.

If you have any further questions or comments, please contact Brian Stecker or Keisha
Brooks at (202) 708-2027, both of my office. Thank you.






