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                    Division, HMIT 
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SUBJECT:  Brandywyne Village 
          East Boston, Massachusetts 
          Project No. 023-55020 
          L-1244 
  
     This memorandum is in response to your September 23, 1992 
request for a legal opinion concerning the captioned project. 
  
     Brandywyne Village (the "Project") has a mortgage insured 
under Section 221(d)(3) of the National Housing Act.  In 1989, 
Brandywyne Village Associates (the "Owner") submitted to HUD a 
plan of action requesting Federal incentives pursuant to the 
Emergency Low Income Housing Preservation Act of 1987 (ELIHPA). 
In accordance with Section 248.213(b)(6) of Title 24 of the Code 
of Federal Regulations, the plan of action included an appraisal 
of the Project which was conducted on May 1, 1989.  The Boston 
Office reviewed the Owner's appraisal and concluded that it did 
not contain adequate supporting documentation.  On April 16, 
1990, the Boston Office conducted its own appraisal of the 
Project and, on April 4, 1991, revised this appraisal.  The 
Regional Inspector General's Office then audited the Boston 
Office's revised April 4, 1991 appraisal.  The Boston Office 
issued preliminary approval of the Owner's plan of action on 
February 14, 1992.  At this time, it is unclear which appraisal 
was relied upon. 
  
     Each of the appraisals derived a different value for the 
Project and, according to the memorandum from Linda D. Cheatham, 
Director, Office of Insured Multifamily Housing Development, to 
John A. Mastropietro, Regional Administrator-Regional Housing 
Commissioner, Boston Regional Office, each of the appraisals was 
deficient in certain respects.  Because none of the appraisals 
was conducted in accordance with Departmental policy, Linda 
Cheatham's memorandum directs the Boston Office to conduct 
another appraisal of the Project in light of the concerns raised 
by the Regional Inspector General's audit and taking into 
consideration the recommendations made by the Office of Insured 
Multifamily Housing Development. 
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     Your September 23, 1992 memorandum raises certain issues 
with respect to conducting this new appraisal and you have 
requested that we respond to the following: 
  
     1.   given the Department's policy that an appraisal 
          establishes a property value which, for purposes of 
          providing incentives under ELIHPA, cannot later be 
          modified, may the Boston Office conduct a new appraisal 
          of the Project, or is HUD constrained to rely upon the 
          original appraisal, although it was done incorrectly; 
  
     2.   if the original appraisal and the value derived from 
          that appraisal is binding upon the Department, may HUD 
          nevertheless (a) adjust the amount of the Owner's 
          equity by deducting from equity upgrade improvements 
          and conversion costs and (b) perform a capital needs 
          assessment to determine amount of loan proceeds to be 
          escrowed to complete Project repairs; and 
  
     3.   if HUD may conduct a new appraisal, despite 
          Departmental policy which makes an appraisal binding, 
          should the Project be appraised as of the date of the 
          original appraisal, or as of the date the new appraisal 
          is conducted. 
  
     As to the first question, the Department's general policy is 
that, for purposes of preservation, an appraisal, once conducted, 
is binding upon the Owner and the Department and cannot be 
modified at a later date due to changes in market conditions. 
While there is no statutory or regulatory authority which 
dictates this policy, this position is implied by the nature of 
the preservation program.  An appraisal is the cornerstone of the 
preservation process.  The appraised value of a Project 
determines whether or not an owner may receive Federal incentives 
under ELIHPA.  An owner's equity and the sale price it may 
command for the property under ELIHPA are both derived from the 
project's appraised value.  The appraised value is used to 
calculate the amount of an equity take-out loan an owner may 
receive, as well as the amount of the owner's annual authorized 
return.  Because the appraisal affects an owner's eligibility for 
incentives, as well as the level of incentives it may receive if 
eligible, the appraisal must be conducted early in the 
preservation process and cannot be modified at a later date. 
  
     The foregoing policy is based on the assumption that an 
appraisal is conducted correctly and the only reason for a 
modification would be a fluctuation in property values.  Where an 
appraisal violates the Department's statutes, regulations or 
administrative guidance, it would be arbitrary and capricious for 
the Department to maintain that an owner is bound by that 
appraisal. 
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     In the immediate case, the Owner's appraisal was 
inadequately documented and the appraisals conducted by the 
Boston Office and the Regional Inspector General's Office both 



violated the Department's administrative guidance.  Because the 
Project was never correctly appraised for purposes of ELIHPA, a 
proper appraisal must be conducted before the Department may 
issue final approval of the Owner's plan of action and provide 
incentives.  This is not contrary to the Department's policy that 
appraisals may not be modified as a result of changes in market 
conditions. 
  
     Because of our response to this issue, it is unnecessary to 
address the second question.  When conducting the new appraisal, 
the Boston Office should deduct upgrade improvements and 
conversion costs from the Owner's equity and conduct a capital 
needs assessment in accordance with current Departmental 
administrative guidance. 
  
     As to the third question, we suggest that the corrective 
appraisal establish the value of the project as of April 16, 
1990, the date of the first corrective appraisal conducted by the 
Boston Office.  Section 248.213(b)(6) of the Department's 
regulations requires an owner to submit an appraisal as part of 
the plan of action.  Assuming that the appraisal has been 
conducted properly and the owner is eligible to receive ELIHPA 
incentives, the level of incentives would be based on the value 
of the property as determined at the time of the appraisal.  If 
there were minor problems with the appraisal, in the normal 
course of events the field office would attempt to amend the 
appraisal through discussions with the owner's appraiser and the 
value of the property would be established as of the date of the 
appraisal.  If it were impossible to amend the appraisal, either 
because a resolution could not be reached or the problems were of 
such a nature that a new appraisal would be required, the field 
office would either request the owner to submit a new appraisal 
or have field office staff conduct a corrective appraisal.  In 
this instance, the value of the project would be determined as of 
the date of the corrective appraisal. 
  
     In this case, the first corrective appraisal was conducted 
on April 16, 1990.  If the corrective appraisal had been done 
properly, the plan of action would have been approved based on 
the value of the Project on April 16, 1990.  Because the 
Department did not correctly conduct this appraisal, or its 
revision, or the subsequent appraisal, the Project must be re- 
appraised.  In conducting a new appraisal on this Project, it 
would be reasonable for the Boston Office to establish the value 
of the Project as of April 16, 1990, the date that value would 
have been determined in the absence of any error on the part of 
HUD. 
  
     It should be noted that there is no statutory or regulatory 
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provision requiring the Department to use the date of the 
original appraisal when conducting a corrective appraisal and 
your Office is not required to abide by our response to this 
issue.  However, we advise that whether you adopt our 
recommendation and determine value as of the date of the original 



appraisal or decide to use the date of the new appraisal, your 
Office should be consistent in its decision.  If any additional 
cases arise where a project has been incorrectly appraised and a 
new appraisal is required, the same standard should be applied as 
in this circumstance. 
  
     If you have any further questions regarding this matter, 
please contact Susan M. Sturman at 708-3667. 
 
 
 
 


